Work

Great Jones Alley

New York, New York

GREAT JONES ALLEY

HISTORIC ADAPTIVE RESIDENTIAL RE-USE

NEW YORK, NEW YORK

Nestled in Manhattan’s NoHo district, this mid-19th century industrial building retrofit uses salvaged and raw building materials to anchor the project to its light-industrial heritage while reimaging it as a homey residential retreat. The adaptation of cobblestone alley as the building’s entrance reinforces the experience of new meeting old. The alley’s deep view from the street is terminated by a Corten steel framed vertical garden wall –the largest exterior vertical garden wall in NYC. It is used as a shared and unifying landscape design device that blends the ground level arrival space and a 2nd floor common roof terrace. The vertical garden wall softens and partially masks the presence of its gritty industrial building context. Recycled water cascades through a tiered wall fountain that empties onto the alley’s floor – infusing the natural world’s visual and audible elements. These distinctive design qualities further elevate this residential conversion’s unique offerings to distinguish itself as one of the most sought after downtown residential properties.

CLIENT

Madison Realty

DESIGN TEAM

Landscape Architect: HMWhite

Architect: BKSK Architects

MEP: OLA Consulting Engineers, PC

Structural/Civil Engineer: Weidlinger Associates

Lighting Design: Brian Orter Lighting Design

Irrigation Designer: WC3 Design

PHOTOGRAPHY

Esto

HMWhite

Back to top ∧