Projects
The expansive Morgan North redevelopment transforms what was once New York City’s largest postal distribution center into a multi-use, sustainable property housing creative office space accessible to a multilevel rooftop park. Its two-acre landscape makes it New York City’s largest accessible intensive living roof. This expansive multi-purpose outdoor amenity is integral to the comprehensive adaptive reuse of the 1933 building into a visionary 21st century urban office building that refines what an “office park” can be.

The expansive Morgan North redevelopment transforms what was once New York City’s largest postal distribution center into a multi-use, sustainable property housing creative office space, a multilevel rooftop park and street-level retail.

The body of the building encompasses an entire city block between 9th and 10th Avenues from West 29th to West 30th Streets. The building varies from a six-story to a ten-story structure along its West 30th Street frontage.

The Developer’s intense focus on occupant health and wellbeing is exemplified by its new, two-acre rooftop park, the largest intensive green roof atop a commercial building in New York City. This expansive customer amenity is an integral part of the comprehensive adaptive reuse of the 1933 building into a visionary 21st century environment. A main highlight of the overall redevelopment project is the 7th floor pavilion and Rooftop Park. The 22,000-square-foot pavilion features two 60’ wide clear span bays, a 17’ tall steel frame structure and a monumental skylight system. It is the anchor access point to the massive Rooftop Park amenity space.
The woven pathways and the mosaic of varied landscape create the sense of an oasis in the sky. A variety of spaces are designed for collaborative work, recreation, and quiet inspiration. The ground plane is infused with areas for field games, nature walks, food, beverage, and covered gathering areas for work and play.

The landscape design is composed of a series of layers, which reference a Northeast coniferous woodland. It starts with the evergreen forest at the rooftop’s northern edge, transitions to a shrubland in its middle, and then flows into a low-lying wildflower meadow at its southern roof boundary. Each space is developed within a visually distinct landscape designed to improve comfort and awaken seasonal sensibilities. The project seamlessly nurtures the benefits of nature for everyone who experiences the building.

Morgan North Landscape

New York, NY

Office Amenity Roof Terrace

Client:

Tishman Speyer

Design Team:

Vision Plan +Architect: Shimoda Design Group
Lead Architect: Monteroy DeMarco Architecture
Landscape Architect: HMWhite
Structural Engineer: Active Design Group
MEP Engineer: Cosentini Associates
Irrigation Engineer: WC3 Design
Historic Preservation: Higgins Quasbarth & Partners
Lighting Designer: Cosentiini Associates
Accreditation: US Green Building Council & Green Business Certification, LEED GOLD

Photography Credits:

Joe Thomas

Benny Chan Fotoworks

HMWhite
Back to top ∧